Tuesday, July 21, 2009

Apa la sangat dgn Setem yg satu ni...???

Filem :
Setem
Cast :
Afdlin Shauki as Joe
Rashidi Ishak as Sid
Que Haidar as Iskandar
Vanida Imran as Alliya
Sathiya as Vellu
Indi Nadarajah as Mani
Chew Kin Wah as Piranha Lim
- wuih…! Bnyk sgt pelakon aku nak mention…baca je review ni ok. -

Director :
Khabir Bhatia

Filem arahan Khabir Bhatia ni berkisar tentang sekeping setem yg berharga milik Charles Barring berharga RM4 juta yg menjadi rebutan untuk dicuri oleh beberapa kumpulan tertentu. Instead of full synopsis, lebih senang aku asingkan mereka dgn nama2 kumpulan seperti tag untuk movie ni;

Geng Anak Yatim
Terdiri dari Joe lakonan Afdlin Shauki, Sid lakonan Rashidi Ishak dan penampilan istimewa Datuk Aziz Sattar. Asalnya merekalah yg merancang untuk mecuri setem ni dengan tujuan untuk membeli rumah anak yatim. Niat memang murni tp caranya…hmmm. However mereka telah di black mail oleh Geng Piranha sebuah kumpulan gangster yg besar di KL.

Geng Bakso
Terdiri dari Aryanto (Isma Yusof) dan Marcello (Harun Salim Bachik). Aryanto masuk secara haram ke Malaysia dan mencari ketuanya di Msia iaitu Marcello. Mereka tak tau menahu pasal setem ni sehinggalah secara tak sengaja ianya terbang dan melekat di muka Aryanto. Setelah mendengar berita mengenai setem yg berharga itu, mereka pun terlibat sama mencuri setem untuk menjadi kaya.

Geng Teraniaya
Terdiri drp Alliya (Vanida Imran) dan Iskandar, si buta lakonan Que Haidar. Paling takde kena mengena dgn perebutan setem, cuma mereka ni is at the wrong place and at the wrong time. Sewaktu bergelut merebut setem oleh Geng Anak Yatim, Geng Piranha dan Geng Tosai, setem tersebut telah terbang dan masuk ke dalam beg Iskandar. Tambah haru lagi bila kakaknya, menggunakan setem tersebut untuk mengepos suratnya.

Geng Tosai
Terdiri drp Vellu (Sathiya) dan Mani (Indi Nadarajah) yg merupakan group yg kedua merancang utk mencuri Setem tersebut. Mani, an ex-con, mengetahui bahawa adiknya yg bekerja sebagai pengawal keselamatan akan mengiringi setem yg berharga itu utk dibawa ke Melaka. So, dia pun mengambil kesempatan ni utk meracun adiknya utk mencuri setem berharga tersebut.

Geng Piranha
Diketuai oleh mafia yg kelakar tp tersangatlah zalim at the same time, Piranha Lim namanya. Lim ni muka manis je…senyum memanjang, tp zalim ya amat ! Ada bela ikan piranha semata2 utk menghilangkan tangan org2 yg belot or tak menjalankan tugas dgn baik. Mendapat tau yg Geng Anak Yatim sedang memburu setem tersebut dan terus blackmail diaorg utk bekerja dgnnya. Sidekick nya ialah Lao (Corrie) dan Burn (Bront Palarae) yg sgt setia dgnnya. Burn ditugas untuk mengawasi Sid dan Joe ni.


Good Point :

* I’m sure everybody will have a good time dan terhibur. Mmg lawak gila dan selamba. For your information ini bukan filem lawak bodoh.

* Performance drp pelakon2nya hebat2 belaka. Beberapa nama kita dah tau kehebatannya seperti Afdlin Shauki dan Vanidah Imran tp kehebatan beberapa supporting castnya menguatkan lagi filem ni. My favourite is persembahan komikal drp Harun Salim Bachik sebagai Marcello, agent yg membawa masuk pendatang2 Indonesia.

Indi Nadarajah sbg Mani seorg bekas banduan bermuka serius bermisai lentik. Physically dan emotionally, dia mengingatkan kita pada gangster atau hero filem Tamil. Selain tu aku meminati lakonan Chew Kin Wah yg membawa watak ketua Piranha seorang gangster cina tp fasih berbahasa loghat utara. Aku sgt terhibur dgn ketiga2 karakter ni. By the way, the rest of the cast is actually good.

* Plot cerita yg agak polish dan dikembangkan secara menarik berbanding lain2 filem gangster atau heist tempatan yg kadang2 hilang focus dan membuat penonton keliru.

*Boleh disamakan dgn Baik Punya Cilok atau Los and Faun, tetapi lebih dark moodnya which I think is good. Ada balance antara lawak dan jalan ceritanya. Boleh jugak disamakan dgn filem2 Guy Ritchie yg mana satiranya dlm bentuk selamba.

* Cameo oleh beberapa nama seperti Azwan Ali, Diana Danielle, Aziz M Osman dan bnyk lagi. Azwan tak seperti ‘nyah’nya yg biasa kita lihat sebaliknya wataknya sebagai pengurus restoran lebih kepada lelaki normal dan ia mengingatkan kita pada zaman permulaannya sebagai hos atau pengacara.

* Moral filem : Biasa la…setiap perbuatan jahat ada balasannya dan begitulah sebaliknya. Wait for end of credit kerana ada dipaparkan apa yg terjadi kepada beberapa geng2 yg terbabit berahir dgn happy ending.


Bad Point : (tak bnyk pun)

* Again tindakan pihak polis nampak janggal dan ada masanya bodoh seperti dlm beberapa filem Melayu yg lain. Ini kita nampak dlm adegan tembak menembak antara mereka dgn Geng Anak Yatim. Sedang mereka tembak menembak di tempat yg sempit, takkanlah polis terlalu berani tampil keluar dari hiding place tanpa memikirkan yg penjahat sedang continuously menembak mereka ?

* Insurance Scam – aku tau org ramai tentu x ambik port tentang insurance scam ni tp aku sbg pekerja insurance (cewah!) fikir yg setem yg berharga takkan senang2 diambil risikonya oleh pihak insurance. Jika ada pun, tentu full assessment tentang setem ni perlu diambil dan pada waktu itu pihak insurans dah tau yg setem ini tipu. Well, tapi ini semua hiburan je cuma kerja sebagai underwriter di insurance company, membuat aku nak argue tentang kisah ni…hehe…

Scene Lawak / Best :

* It definitely has to be pakcik tua bawa beca yg membawa Sid dan Joe. Kesian pakcik tu, namun berjaya membawa watak org tua yg semput mengayuh beca yg diduduki oleh Afdlin !

* Babak pertama mcmana Sid dan Joe menipu pengurus restoran untuk mendapatkan wang. Scene ni adalah introduction utk audience apa yg akan kita expect utk the rest of this film. Kalau nak tau mcmana taktik mereka, korang kena tonton filem ni, tp jgn pulak korang praktik in your real life.

* Harun Salim Bachik dgn slang dan gaya indonnya. Although pelat Indonnya ada masa tak jadi dan berterabur, tp itu yg membuatkannya kelakar bangat ! Notable scene masa dia bercakap handphone bersama associatenya dan sewaktu mula2 mengetahui bahawa Aryanto memiliki setem tersebut.

Komen tambahan :

Tak tau mcmana response penonton terhadap filem ni kerana last filem yg mungkin similar dgn filem ni ialah Los & Faun. I don’t think response utk filem berkenaan memberangsangkan. Aku fikir average penonton susah nak terima filem sebegini dan lebih senang dgn filem2 lawak bodoh maupun seram bodoh yg membanjiri market filem tempatan kita. Tapi peminat filem2 tempatan especially filem arahan Khabir Bhatia, aku rekomen tontonlah filem ni kerana ianya menghiburkan dan kelakar. Cuba kita lihat hasil tangan Khabir kali ni dlm genre komedi berbanding filem2nya yg lepas yg lebih melodrama. Personally walaupun ia berlainan genre, tp ada persamaannya dari segi penggabungan character yg berlainan dan pelbagai serta cinematography yg menarik untuk filem ni ! Antara filem melayu wajib tonton tahun ni ! Tunggu kemunculannya pada 30 Julai 2009.

2 comments:

Ajami Hashim said...

pehhh! ni dah kira insurance co. punya product placement dlm rev nih!!! ahahaha!

Iron Board said...

got carried away la....haha