Thursday, July 16, 2009

Blast From the Past : Horror cult yg akhirnya aku tonton baru2 nih !

Rosemary’s Baby
Mmg susah aku nak jumpa DVD utk filem ni. Lagu tema dia yg berhantu nyanyian pelakon utamanya sendiri iaitu Mia Farrow dah lama aku dgr. Akhirnya aku suruh member aku download filem ni, kerana aku sendiri xde computer dan connection di rumah aku. Mood filem slow and steady aje, tp kekuatan filem ni adalah performance drp Mia Farrow yg memegang watak sebagai Rosemary, yg mengandungkan anak syaitan ! See her transformation dr perempuan yg cantik sehingga seorg yg sgt tertekan, pucat dan kurus disbbkan oleh surroundingnya yg evil termasuklah suaminya sendiri!. Actually rumah baru yg idiami olehnya suami isteri adalah kawasan dimana penghuninya semua adalah pemuja syaitan. Mmg nampak diaorg ni normal jet p sebenarnya tak. Scene paling glamer adalah wakti Rosemary diberi minuman yg mengkhayalkan dan terus dirogol oleh syaitan tp dlm bentuk seperti mimpi. Babak ni kontroversi jugak diwaktu tu. Ending filem ni juga walau simple tp menggerunkan, walau baby yg keluar tak ditunjukkan muka, tp director Roman Polanski berjaya membuat audience menggambarkan anak Rosemary adalah menyeramkan. Antara horror/thriller terbaik sepanjang zaman.



Suspiria

Thanks again to Syam member aku sbb download filem ni jugak. First filem yg aku tgk arahan Dario Argento adalah Demons. Kita tak boleh bandingkan kedua2nya sgt kerana jarak tahun yg berbeza. Suspiria is way back compare to Demons. Actually ianya sebuah cerita yg gonjeng aje. Bnyk plot hole sana dan sini. Tetapi Dario Argento lebih terkenal dgn mood filemnya yg menyeramkan dan babak2 kematian yg mengerikan ! Suspiria antara filem yg paling seram of all time. Starting filem aje dah seram dgn berbackgroundkan lagu dan bunyi2an yg meremangkan bulu roma kita. Scene dimana seorang perempuan mati dibunuh melalui tingkap antara scene yg paling seram dan brutal zaman tu. Perhaps ini juga menjadi influence filem2 horror seterusnya yg menjadikan objek tingkap sebagai kawasan yg paling seram dlm filem horror. Moralnya jgn dok kat tingkap kalau rasa seram mlm2. Selain tu ada juga beberapa babak seram dan ngeri utk the rest of this film. Pernah dgr ura2 tentang remake filem ni however aku rasa tak relevan utk zaman skrg ni kalau ditiru bulat2.

4 comments:

Portdy said...

hehehe best lah,
belum dapat tengok lagi ni 2 cerita,

tahun lepas baru dapat tengok The Shining (movie dan series) sama Carrie...gila ketinggalan

takpa , butter late than never!

Iron Board said...

sama je la kita...
tp carrie dan Shining (movie) senang nak cari DVD or VCD nya...

ada a few Dario Argenti movie yg masih aku nak download

Portdy said...

Nak carik dvd Stephen King "Stand by Me" tak jumpa2 lagi...
aku baru perasan Maximum Overdrive kat Speedy....tengah pikir nak angkat ke tidak huhuhu....

err....Asia Argento tak nak ke bro? heh heh...

Iron Board said...

asia argento tu buat awek simpanan boleh la....haha

actually klu ko download kat internet aku sure ada title2 yg ko nak tu; Stand by Me or Maximum Overdrive...tp kena make sure laju la connection ko tu